„Když nepíšete zprávy typu ‚všichni umřeme‘, ale podáváte fakta, tak v tu chvíli plníte veřejnou službu,“ říká Vojtěch Gibiš

Vojtěch Gibiš pracuje jako editor zpravodajství a publicistiky v Televizi Seznam a letos v říjnu vyšla jeho první kniha Pandemie. Knihu informující o vývoji nemoci COVID-19 napsal společně s Michalem Kubalem, moderátorem pořadu Události na ČT.

Kniha je plná rozhovorů s předními českými lékaři, jako je Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických onemocnění v Nemocnici na Bulovce, nebo ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík. Výpovědi tehdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a dalších vládních představitelů poodkrývají zákulisí toho, jak vznikala všechna opatření. V neposlední řadě kniha nabízí rozhovory s obyčejnými lidmi, jejichž život virus kolikrát obrátil vzhůru nohama.

Novináři se museli potýkat s velkým přívalem informací, které většinou nesly špatné zprávy. Často prý naráželi na otázku, kdy se ještě média snažila objektivně zachytit realitu a kdy naopak už veřejnost jen strašila.

„Ta hranice je samozřejmě dosti tenká, ale ve chvíli kdy informujete o tom, co se děje a nepíšete zprávy typu „všichni umřeme“ jako některé bulváry, tak plníte veřejnou službu, kterou jako novinář máte dělat. Ve chvíli, kdy podáváte objektivní data a fakta, tak tu hranici nepřekračujete,“ vysvětlil Gibiš.

Pandemie vyšla na českém trhu letos začátkem října. Gibiš společně s Kubalem na ní začali pracovat již v březnu tohoto roku. Za tento časový úsek se autorům podařilo nashromáždit dostatek materiálu, aby vzniklo obsáhlé svědectví o tom, jak se situace vyvíjela jak u nás v České republice, tak v nejpostiženějších zemích světa.

Přidat komentář